Trends internet of things

Ook het internet of things maakt natuurlijk een ontwikkeling door. De slimme apparaten van enkele jaren geleden, zijn nu al heel normaal. Terwijl er nog allerlei nieuwe toepassingen niet eens uitgetest zijn. Het is in dat opzicht dus juist ook leuk om eens te bekijken welke trends er op dit moment allemaal zijn en hoe deze zich in de komende jaren verder gaan ontwikkelen. Aan de hand daarvan kan je alvast een idee krijgen van wat er eigenlijk allemaal mogelijk is met het IoT. Dit is veel meer dan je ooit had kunnen denken.

GPS en beveiliging

Het internet of things was al gemakkelijk om dingen die je kwijt was of die van je werden gestolen terug te vinden. Dit was bijvoorbeeld te danken aan lokalisatie via GPS. Doordat het meer en meer gebruikelijk wordt dat dingen ook meerdere functies in het systeem krijgen is er meer mogelijk. Door de lokalisatie te koppelen aan gegevens over het gebruik, kunnen dingen sneller herkennen wanneer iets niet in orde is. Daardoor zijn ze beter te beveiligen. Ben je iets kwijt of is het gestolen? Dan kan het niet zomaar door een ander gebruikt worden.

Domme dingen slim maken

Eigenlijk is er voor alles wel een toepassing op het internet of things te bedenken. Al zijn sommige van die toepassingen wel heel persoonlijk en heb je er alleen zelf iets aan. In dat opzicht is het dan ook fijn dat het steeds beter mogelijk om zelf bijvoorbeeld sensoren op dingen te monteren of te plakken. Zo kan je van elk ding een slim apparaat maken. Waarmee je ook nog eens kan zorgen voor de toepassing die voor jou van belang is. Ook als niemand er iets aan heeft.

De tuin slimmer bewerken

De tuin slim bewerken door bijvoorbeeld vochtsensoren was al enige tijd mogelijk. Je kon dan sproeien wanneer dit nodig was. Nog efficiënter is het natuurlijk om te sproeien wanneer dit nodig is en er ook nog eens nergens anders in huis water gebruikt wordt. Zo is het tegenwoordig bijvoorbeeld zo dat de sproeiers merken wanneer de grond te droog wordt, maar ook merken of je staat de douchen of de was doet. Dit kan dus nooit meer met elkaar conflicteren.

Veiligheid in het verkeer

Ontwikkelingen die betrekking hebben op veiligheid zijn natuurlijk niet nieuw in het internet of things. De aandacht heeft de laatste tijd bijvoorbeeld op de veiligheid van de motorrijder gelegen. De manier waarop remlichten beter reageren op bewegingen zoals optrekken, remmen en afslaan is hier een voorbeeld van. Bovendien zijn de systemen tegenwoordig goed in staat om een ongeval te herkennen en dan ook direct contact te zoeken met de hulpdiensten. Die dan efficiënt naar het ongeval geleid kunnen worden. Dit kan veel levens reden op langere termijn.

Een topkok in wording

Een recept lezen is minder makkelijk dan het lijkt. Met de nieuwe mogelijkheden in de slimme keuken is het daardoor alleen maar gemakkelijker geworden om een topkok te worden. Niet alleen zijn er systemen die stap voor stap door de bereidingswijze loodsen. Ook zijn er allerlei toepassingen voor het internet of things die in de gaten houden of het niet te koud, te warm, te kort of te lang is. Daardoor kan je elk gerecht dus optimaal bereiden. Zonder dat je daar ook nog maar een fout in kan maken. Dit is erg gemakkelijk.

Slimme kleding dragen

De opkomst van de smartwatch maakte het mogelijk om beter onze lichaamsfuncties te monitoren. Toch moest dit nog beter mogelijk worden. Daarom is er nu meer en meer te doen om slimme kleding. Een fabrikant in slim ondergoed is hier bijvoorbeeld al heel ver in. De sensoren in het ondergoed of de kleding maken het mogelijk om allerlei zaken van temperatuur en hartslag tot en met de hydratatie allemaal goed in het oog te houden. Waar nodig kan de kleding ook direct een medisch specialist waarschuwen als het fout gaat. Dit voorkomt veel onnodige problemen.

Allerlei andere toepassingen

Dit is slechts een greep uit de mogelijkheden die eraan zitten te komen. Er zijn allerlei trends op allerlei vlakken te herkennen. Vooral valt op dat het steeds meer gebruikelijk wordt dat het meten, verzamelen en commanderen meer en meer door hetzelfde ding gedaan worden. Daardoor is nog directer en efficiënter te werken. Uiteindelijk maakt dat het dus ook een stuk aantrekkelijker voor iedereen. Het is dus ook zeker slim om in de gaten te blijven houden welke mogelijkheden er allemaal nog meer in opkomst zijn. Zo kan je daar zelf van profiteren.