De rol van het internet of things

Het internet of things is vooral bekend van bijvoorbeeld domoticasystemen en allerlei manieren waarop het in eigen huis te gebruiken is. De trend op het gebied van het IoT is echter juist buitenshuis te vinden. Meer en meer ontwikkelen steden zich tot een smart city. De mogelijkheden die er zijn om via verbindingen het leven aangenamer en veiliger te maken zijn dan ook gigantisch groot. Het is in dat opzicht zeker ook aantrekkelijk om naar de vele mogelijkheden te kijken. Veel daarvan wordt nu al in allerlei steden toegepast.

Het managen van drukte

De bekendste toepassing van het internet of things in steden is misschien wel het managen van de drukte. Stadsverkeer leidt tot opstoppingen. Dit kan weer tot allerlei irritaties en problemen leiden. Een stad waar de doorstroming altijd optimaal is, is natuurlijkveel fijner om in te verblijven. Door simpel gebruik van sensoren is goed te bepalen hoe groot de drukte in elk deel van de stad op elk moment is. Daardoor is gemakkelijk te zorgen dat het verkeer langs de op dat moment snelste route wordt geleid. Dit is eigenlijk in elke grote stad meer en meer de norm.

Zelfrijdende transportmogelijkheden

Een mogelijkheid die dankzij het internet of things ook dichterbij komt, en ook al toegepast wordt, is die van zelfrijdende transportmogelijkheden. Dit komt natuurlijk deels ook voort uit het voorgaande punt. Door de informatie die is vergaard door de sensoren is het goed mogelijk om precies te weten wat er nodig is om bijvoorbeeld bussen en dergelijke optimaal te laten rijden, zonder dat er een bestuurder mogelijk is. Dit is heel ruim te nemen. Zo kan het bijvoorbeeld ook om watertaxi’s en dergelijke gaan die op deze wijze werken.

Slimme verlichting op straat

Internet of things in de smart city heeft ook een belangrijke rol als het gaat om het vergroten van de duurzaamheid. Denk bijvoorbeeld aan straatverlichting. Waar het altijd gebruikelijk was om deze altijd aan te hebben als het donker was, is dit nu heel gericht aan en uit te zetten aan de hand van het aanwezige verkeer. Dat geldt voor voetgangers, fietsers en zelfs voor de autowegen in en om de stad. Daarvoor is niet alleen communicatie tussen dingen in de stad, maar bijvoorbeeld ook met auto’s, fietsen of smartphones nodig.

Het tijdig plegen van onderhoud

Door de vele informatie die vergaard zijn afwijkingen ook sneller op te merken. Dit is vooral handig omdat het internet of things zo heel gericht kan aangeven waar onderhoud nodig is. Dit betekent dus het einde van het vaste ritme dat gebaseerd is op een verondersteld aantal levensjaren van een ding. Het ding dat het eerst aan onderhoud toe is, bijvoorbeeld door intensiever gebruik, is gemakkelijker te herkennen. Daar is dan dus ook gemakkelijker iets aan te doen door de gemeente.

Voorspellen wat er gaat gebeuren

Het verzamelen van informatie is één van de essentiële elementen in het internet of things. Daardoor is ook beter en beter te voorspellen wat er gaat gebeuren. Bijvoorbeeld waar het gaat om neerslag. Het is goed mogelijk om te voorspellen hoeveel er gaat vallen en wat er gaat vallen. Wanneer dit bijvoorbeeld regen is, kan het om een stortbui gaan of om motregen. Dit kan in grote steden haast per wijk verschillen. Met alle gevolgen van dien. Gevolgen die dus goed op te vangen zijn door deze ontwikkeling.

Effectief de stad in

Niet alle toepassingen zijn alleen maar om het veiliger en efficiënter te maken. Het kan bijvoorbeeld ook een stuk leuker worden in de stad. Bijvoorbeeld doordat je precies de dingen kunt vinden die passen bij jouw smaak en jouw hobby’s. Dat kan bijvoorbeeld op basis van jouw zoekgeschiedenis. Wanneer die gecommuniceerd wordt met de dingen in de stad, dan heb je zo gevonden wat jij leuk vindt. Elk bezoekje aan de stad wordt daardoor een succes. Alleen al om die reden is het interessant om de vele ontwikkelingen te volgen op dit gebied.

Grote hoeveelheden mogelijkheden

De voorgaande toepassingen van het internet of things is slechts een greep uit de mogelijkheden. Uiteindelijk kan eigenlijk alles in de stad met elkaar verbonden worden. Dit betekent dus dat ook allerlei diensten heel goed op maat gemaakt kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan zaken met betrekking tot gezondheidszorg. Hier is veel winst te behalen. Dat maakt het leven voor iedereen met allerlei aandoeningen ook een stuk aangenamer en geruster. Dit zijn ook belangrijke voordelen van het internet der dingen in steden. Het aantal toepassingen is voorlopig nog niet aan uitputting toe.