Dit is hoeveel boete je kunt krijgen als je een winterjas in de auto draagt

De winter brengt niet alleen plezier met sneeuw met zich mee, maar ook onverwachte struikelblokken, vooral voor mensen die auto rijden. Die dikke winterjas die je draagt om warm te blijven, kan onverwachts tot problemen leiden. Misschien denk je dat het allemaal gaat om comfort, maar in sommige landen, zoals België, kan die warme jas je zelfs een vervelende boete opleveren. Het lijkt misschien een tikkeltje overtrokken, maar er is een goede reden waarom de regels hier zo strikt zijn.

Op ijskoude winterochtenden is het verleidelijk om niet al het sneeuw of ijs van je auto te verwijderen. Maar als je in Nederland woont en dit niet doet, kun je al snel worden geconfronteerd met verschillende boetes. In België gaat men zelfs verder: daar kun je beboet worden voor het dragen van een dikke jas tijdens het autorijden. Maar hoe komt dat?

Volgens veiligheidsspecialist Stef Willems kunnen winterkleding zoals een dikke jas, een sjaal of zelfs handschoenen gevaarlijk rijgedrag veroorzaken. De Belgische wet, meer specifiek Artikel 8.3 van de wegcode, beschouwt dit als een tekort aan controle over het voertuig. Het gevolg? Een stevige boete van 174 euro. Het is dus belangrijk om kleding te dragen die je bewegingsvrijheid niet beperkt tijdens het rijden.

Veiligheid is belangrijk

Het gaat niet alleen om het vermijden van boetes. Dikke jassen kunnen ook de veiligheid in gevaar brengen. Hoe dikker de jas, hoe groter de afstand tussen je lichaam en de veiligheidsgordel. Dit kan bij een ongeval leiden tot ernstigere verwondingen. Willems raadt daarom aan om even een pauze in te lassen en je jas uit te doen als je te warm wordt tijdens het rijden.

Dit soort regels zien we in mindere mate ook in andere landen. In Nederland bijvoorbeeld, denkt men dat een boete van 174 euro voor het dragen van een dikke jas bijna lachwekkend is. Hier kunnen boetes voor kleinere overtredingen oplopen tot wel 280 euro plus administratiekosten. En als je denkt dat het in Spanje makkelijker is, zit je fout. Daar kan een vergelijkbare overtreding leiden tot een boete van maar liefst 200 euro. Een duidelijke waarschuwing voor iedereen die deze winter de weg op gaat.

Wat vind jij van deze voorschriften en boetes? Vind je ze overdreven of juist terecht? Laat je mening horen en deel het op sociale media. Veilig autorijden begint niet alleen bij goede rijvaardigheden, maar ook bij een goede voorbereiding voordat je de weg op gaat.