Waarom je nooit een natte doek op de kraan mag laten hangen!

Je hebt net het huis schoongemaakt en de keuken blinkt weer. Alles is kraakhelder, maar wat doe je nu met die natte vaatdoek? Veel mensen hebben de gewoonte om de doek op een plek te leggen waar hij eigenlijk niet hoort, en dat kan ongemerkt tot hygiëneproblemen leiden. Misschien leg je de natte doek wel eens op de kraan of het aanrecht. Maar wist je dat dit eigenlijk niet zo’n goed idee is?

In veel huishoudens wordt de vaatdoek na het poetsen ergens in een hoekje gelegd. Sommigen gooien hem meteen in de wasmachine of zelfs weg. Maar vaak kiezen mensen ervoor om de doek eerst te laten drogen voordat ze beslissen wat ermee te doen. Hoe makkelijk is het dan om hem even over de verwarming of kraan te hangen? Want daar droogt hij toch snel, denk je misschien. Toch waarschuwen experts dat deze gewoonte risico’s met zich meebrengt.

Een vochtige doek is een broedplaats voor bacteriën en schimmels. Hang je zo’n doek aan de kraan, dan kunnen bacteriën zich gemakkelijk op de kraan nestelen, vooral op plekken zoals de kraanhandle of het filter. De volgende keer dat je de kraan gebruikt, komt het water in aanraking met deze mogelijke besmettingsbronnen, wat natuurlijk niet ideaal is. Zo kunnen ziektekiemen in je glas of op je eten terechtkomen. Raak je de kraan aan en daarna je gezicht, dan verspreid je de bacteriën zonder het te merken.

Het idee om de vaatdoek aan de verwarming te hangen kan ook misleidend zijn. De warme luchtstromen kunnen bacteriën de ruimte in blazen, wat de luchtkwaliteit in de keuken behoorlijk kan verminderen. Snel drogen? Zeker. Hygiënisch? Nee, absoluut niet.

Zelfs het aanrecht, waar mensen vaak de doek neerleggen, blijkt niet ideaal. Doeken die hier liggen drogen trager en worden zo een plek voor bacteriën. Vermijd daarom ook het ophangen van natte doeken aan kastdeuren of zomaar over een haakje in de keuken; ze drogen niet goed als ze opgevouwen zijn.

Hoe je je vaatdoek goed kunt drogen

Gelukkig is er ondanks deze valkuilen een simpele manier om bacteriën te voorkomen. Zoek een plek met genoeg luchtcirculatie om je natte vaatdoek op te hangen. Hiermee droogt de doek sneller en is de kans op bacteriën kleiner. Zorg dat je de doek na gebruik goed uitwringt om overtollig vocht te verwijderen en hang hem uit zonder hem te vouwen. Als je de doek opvouwt, blijft er te veel vocht achter en droogt hij niet snel genoeg.

Je hoeft echt geen chique droogrek in de keuken op te hangen. Een simpele hanger, een waslijn of zelfs een oude riem kan prima als tijdelijke oplossing dienen. Hang deze bijvoorbeeld aan een gordijnroede of een andere vrije plek zodat de doek goed kan drogen. Misschien niet het meest stijlvolle idee, maar het doet wat het moet: de doek snel drogen en bacteriën op afstand houden.

Vergeet niet om vaatdoeken regelmatig te vervangen en te wassen voor een gezonde en schone keuken. Hoe vaak je dit moet doen, hangt af van de staat van de doek en eventuele geuren. Komt de doek in aanraking met rauw vlees of veel vuil, vervang hem dan meteen. Gebruik je de doek alleen om glazen af te drogen, dan kun je hem wat langer gebruiken. Was vaatdoeken, keukendoeken en schoonmaakdoekjes op 60 graden in de wasmachine om eventuele bacteriën te doden. Dus, houd je keuken fris en je vaatdoek weg van de kraan!