Anja, een dame van 58 jaar, stond onlangs perplex naar haar kassabon te staren. “Twee euro vijftig voor een oliebol,” zuchtte ze. “Dat is best wel absurd.” Toen ze op een middag door de stad slenterde, besloot ze spontaan om een oliebol te kopen, aangetrokken door de verrukkelijke geur die uit het kraampje kwam. Maar de prijs van deze traktatie overviel haar compleet. “Vroeger kreeg je voor dat bedrag een hele zak vol,” mijmerde ze, met een mix van nostalgie en teleurstelling in haar stem.
Vroeger bezocht Anja vaak met haar moeder de oliebollenkraam. “Een gulden was toen meer dan genoeg voor het hele gezin,” vertelde ze. “Die tijden zijn echt veranderd.” Anja weet wel dat de prijzen door de jaren heen zijn gestegen, maar ze vindt dat dit een hap neemt uit de charme van zo’n eenvoudige traditie. Volgens haar lijkt het nu alsof alleen mensen met een ruime portemonnee zich een oliebol kunnen veroorloven, iets wat zij verkeerd vindt.
Ook andere stadsbewoners lijken hierover hetzelfde te denken. “Mijn buurvrouw koopt ze niet meer en bakt ze gewoon thuis. Dat bespaart flink wat geld,” vertelde Anja. Ze ziet dat zelf echter niet zitten. “Het gaat namelijk niet alleen om de oliebol, maar om de ervaring bij het kraampje. Die geur en die sfeer kun je thuis niet nabootsen.”
De Oliebol: Van Gewoon Naar Een Luxe
Een oliebol, ooit een symbool van de feestelijke decembermaand, lijkt nu bijna een luxeproduct te worden, zeker in deze tijd waarin veel mensen zich druk maken over hun financiën. Anja merkt op dat de prijsverhogingen niet alleen de oliebollen treffen. “Alles wordt duurder, van boodschappen tot energierekeningen, je moet overal op letten. Maar een oliebol zou toch iets eenvoudigs en betaalbaars moeten blijven,” redeneert ze.
Bij nader inzien voelde Anja zich toch een beetje ongemakkelijk bij haar aankoop. “Ik was bijna geneigd om te zeggen: ‘Laat maar zitten,’ maar de man aan het kraampje was zo vriendelijk en ik stond al te wachten. Uiteindelijk heb ik het toch maar gedaan, ook al voelde het niet helemaal goed.” Volgens haar gaat het niet alleen om de prijs, maar ook om wat een oliebol eigenlijk betekent. “Het hoort bij de feestdagen. Het symboliseert traditie en nostalgie. Maar als het zo duur wordt, lijkt die traditie niet langer voor iedereen bereikbaar.”
Anja begrijpt ook de uitdagingen waar de kraamhouders mee te maken hebben. “Ik weet dat hun kosten ook stijgen, dat zie ik ook wel. Maar er moet ergens een grens zijn. Als deze trend doorgaat, kunnen steeds minder mensen zich dit plezier permitteren,” vreest ze.
Ondanks haar teleurstelling, blijft Anja hopen op verandering. Ze verlangt terug naar de tijd dat een oliebol puur genot bracht, zonder zorgen over geld. “Dat is mijn wens voor de feestdagen,” besluit ze haar relaas. Gaat ze dit jaar toch een oliebol kopen? Ze weet het nog niet. “Misschien laat ik het wel,” zegt ze zuchtend. “Het voelt niet goed om zoveel geld uit te geven aan iets dat eigenlijk zo simpel hoort te zijn.” Anja blijft hopen dat de dingen ooit anders zullen zijn. “Ik wil terug naar een tijd waarin je een oliebol kon kopen zonder na te denken over de kosten.”