Verandering in de eierenwereld
Bij het ontbijt zijn we gewend bruin gekleurde eieren te zien, maar er staat ons een verandering te wachten. Supermarkten zijn namelijk bezig met het vervangen van hun bruine huismerk-eieren door witte eieren. De kans is groot dat de bruine eieren binnenkort niet meer in de winkel te vinden zijn. Maar wat ligt ten grondslag aan deze beslissing? En wat onderscheidt bruine van witte eieren eigenlijk?
Voordelen van witte eieren
Lidl was de eerste die besloot bruine eieren uit het assortiment te halen, en ook bij Albert Heijn zie je nu vooral witte eieren. De overstap wordt ingegeven door kosten: boeren kunnen witte eieren ongeveer 9% goedkoper produceren. Dit komt doordat de kippen minder voer nodig hebben.
Daarnaast zijn witte eieren milieuvriendelijker. Ze worden gelegd door efficiëntere kippen, die niet alleen meer eieren produceren maar dit ook over een langere periode van tien weken doen. Dit betekent dat boeren de kippen minder vaak hoeven te vervangen, wat duurzamer is.
Witte en bruine eieren stammen af van verschillende kippenrassen. Albert Heijn verkoopt nu al voor 80% witte eieren binnen hun huismerk. Maar waarom zou je voor witte eieren kiezen? Veel Nederlanders geven de voorkeur aan bruine eieren omdat ze denken dat deze gezonder, diervriendelijker en lekkerder zijn.
Verandering in beeldvorming
Er bestaat een misvatting dat witte eieren van mindere kwaliteit zijn, uit legbatterijen afkomstig, en goedkoper. Dit is echter niet waar. Het enige echte verschil is het ras van de kip die het ei legt. De kleur van de eieren hangt af van de kip. Bruine eieren komen van kippen met roodbruine veren en rode oorlellen, terwijl kippen met witte veren en witte oorlellen de witte eieren leggen. De kleur heeft geen invloed op de smaak of kwaliteit van het ei.
Kosten en kwaliteit
Hoewel de smaak en kwaliteit van witte en bruine eieren gelijk zijn, zijn er wel prijsverschillen in de supermarkt. Een doos van zes vrije-uitloopeieren bij Albert Heijn kost € 1,69 voor witte eieren. Voor dezelfde hoeveelheid bruine scharreleieren betaal je € 4,09. Tien witte eieren kosten zo’n € 2,82, wat aanzienlijk goedkoper is dan bruine eieren. De lagere prijs voor witte eieren is dus zeker een feit, maar de kwaliteit blijft ongewijzigd: qua smaak merk je geen verschil.
Dus wanneer je voortaan je ontbijt begint met een wit ei, dan weet je waarom supermarkten hebben gekozen voor deze verandering. Witte eieren bieden namelijk kostenvoordelen en zijn duurzamer, zonder concessies te doen aan hun kwaliteit of smaak.