Ontdek de waarheid: Zijn pot- en blikgroenten net zo voedzaam als verse groenten?

Als je door de supermarkt wandelt, trek de bonte rekken vol verse groentes vaak de aandacht. Voor degenen die snelle opties waarderen, zijn er ook groentes in potten of blikken. De Keuringsdienst onderzoekt of deze geconserveerde varianten echt minder gezond zijn, of dat er eigenlijk geen groot verschil is.

Conserveren: geschiedenis en gemak

Het gebruik van geconserveerd voedsel, zoals eten uit blik, bestaat al eeuwen. In de 19e eeuw werd het verhitten van voedsel in blikken een populaire manier om het langer te bewaren. Maar blijft de voedingswaarde hetzelfde als bij verse groentes?

Vaak hebben we het idee dat verse groentes gezonder zijn. ‘Vers’ roept al snel een gezond gevoel op. Hierdoor denken veel mensen onterecht dat pot- of blikgroentes minder goed zijn. Maar in werkelijkheid hebben deze vaak net zo veel voedingsstoffen als verse varianten.

Wat betreft macronutriënten zoals eiwitten, koolhydraten en vetten, behouden deze bij het conserveren hun waarde. Omdat groentes snel na de oogst verwerkt worden, blijven veel vitamines bewaard in zowel verse als geconserveerde vormen.

Vitamine B en C vormen hier een uitzondering op. Deze wateroplosbare vitamines kunnen door verhitting aangetast worden. Groenten die al zijn voorgekookt, hebben hierdoor vaak minder van deze vitamines. Dit gebeurt ook bij verse groentes die je kookt of lang bewaart.

BPA en etiketten: Waar moet je op letten?

In ingeblikte voedingsmiddelen worden soms zout of suiker toegevoegd om ze langer houdbaar te maken. Door het etiket te controleren, zie je snel welke extra ingrediënten erin zitten.

Ook kan er in blikvoeding Bisfenol A (BPA) zitten. Deze stof komt soms voor in plastics en kan het hormonale systeem beïnvloeden, en is ook in coatings van blikken te vinden. Onderzoek van Harvard toonde aan dat mensen die vijf dagen lang bliksoep consumeerden, hogere BPA-waarden in hun urine hadden dan mensen die verse soep aten.

Europese wetgeving stelt echter strenge eisen aan de hoeveelheid BPA die vanuit verpakkingen in voedsel mag lekken en er wordt gestreefd het gebruik van BPA in verpakkingsmaterialen volledig uit te bannen.

Duurzaamheid en bewuste keuzes

Conserven kunnen vanuit duurzaamheidsoogpunt een slimme keuze zijn. De gebruikte groenten worden vaak buiten in het seizoen geteeld, wat beter is voor het milieu dan bijvoorbeeld kasgroenten. Dit maakt ingeblikte groenten een goede optie als een groente niet bij jou in het seizoen is.

Zo kun je door te kiezen voor conserven je ecologische voetafdruk verkleinen. Ondanks dat de meeste groenten nu het hele jaar verkrijgbaar zijn, hebben conserven als voordeel dat ze geen gebruik maken van energie-intensieve kassen of import.