Het traditionele Hollandse gerecht met aardappelen, groente, en een stukje vlees, ook wel bekend als het AVG’tje, verliest aan populariteit. Voor jongere generaties is het minder aantrekkelijk geworden, al blijft het onder ouderen nog geliefd. Die jongere groep is vaak op zoek naar variatie en kiest liever voor vernieuwingen als friet, rösti, en pasta. Het laat zien hoe ons dieet meebeweegt met de tijd.
De jeugd wil graag meer variatie op het bord. Neem bijvoorbeeld de 26-jarige foodfluencer Pien Wekking. Zij eet af en toe nog een AVG’tje bij haar oma, maar voor haar dagelijkse maaltijden vindt ze het maar saai. Op haar Instagram deelt ze moderne recepten, en daar komt de traditionele Hollandse maaltijd amper voorbij.
De Aardappel Verliest Terrrein
Er zijn tegenwoordig tal van voedselopties beschikbaar. Met een druk leven grijpen veel jongeren naar andere mogelijkheden dan de klassieke Hollandse pot. Volgens foodtrendspotter Anneke Ammerlaan is de aardappel niet langer de favoriet en heeft deze concurrentie van rijst, quinoa, pasta, en pizza. Zelfs de babyboomers, die met het AVG’tje opgroeiden, kiezen nu vaker voor pasta.
Data bevestigen de afname van het AVG’tje. Uit cijfers van de Wageningen Universiteit blijkt dat het gebruik van verse aardappelen daalt. Jaarlijks worden er nog zo’n 275.000 ton aardappelen gegeten, maar voor bewerkte producten zoals friet en rösti ligt dat op 1,8 miljoen ton. Deze verandering zegt veel over onze eetpatronen.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geeft ook aan dat jongeren beduidend minder aardappelen eten dan oudere generaties. Mensen tussen 18 en 50 jaar consumeren gemiddeld 62,2 gram aardappelen per dag, in tegenstelling tot ouderen van 65 tot 79 jaar, die op 77,6 gram zitten. De daling zet rustig door.
Voeding en Innovatief Koken
Ondanks de daling in populariteit blijft chef-kok en aardappelexpert Samuel Levie enthousiast over het AVG’tje. Volgens hem biedt het traditionele gebruik van aardappelen een voedzamer alternatief dan pasta. Onderzoek van het RIVM laat zien dat een traditionele maaltijd met aardappelen 20 procent meer groenteconsumptie oplevert. Aardappelen zorgen voor een goede balans van groenten, eiwitten, en koolhydraten, en zitten vol met vezels, vitamines, en mineralen.
De daling in populariteit komt door veranderde kookgewoonten, zei Ammerlaan. Vroeger smaakten aardappelen rijker omdat ze het vet van vlees opnamen, iets wat met het magerder koken verdwenen is. Daarnaast besteden mensen minder tijd aan koken, ze kiezen liever voor snelle maaltijden in plaats van arbeidsintensieve aardappelbereidingen.
Toch ziet Levie kansen voor de aardappel vanwege een opkomende trend van lokaal geteelde en gezonde producten. Ondertussen wijst Pien Wekking naar de invloed van sociale media op onze maaltijdkeuzes. “Wat je op Instagram of TikTok plaatst, moet er aantrekkelijk uitzien,” zegt ze. “Een simpel AVG’tje trekt veel minder de aandacht dan een kleurrijke poké bowl.”
Hoewel de aardappel aan populariteit inboet, blijft het een voedzame keuze en sluit het goed aan bij de constant groeiende aandacht voor gezondheid en duurzaamheid. Voor jongere generaties kan de aardappel hierdoor een waardevolle optie zijn naast moderne eettrends.