Een airfryer is een fantastische keukengadget voor wie gezonder wil koken. Maar als je niet oplet, kun je minder goede resultaten krijgen. Hoe zorg je ervoor dat je het meeste uit je airfryer haalt? Hier zijn enkele tips.
Waarom is een airfryer zo bijzonder? Een van de grootste voordelen is dat je op een gezondere manier kunt koken in vergelijking met een traditionele frituurpan. Uit onderzoek dat is gepubliceerd in de European Journal of Lipid Science and Technology blijkt dat je met een airfryer tot 70% minder vet nodig hebt dan met een standaard frituurpan. Dat komt neer op 45 calorieën minder per 100 gram friet. Bovendien behoud je met een airfryer meer antioxidanten en vitamine C in je voedsel dan bij frituren.
1. Te vol
Laten we beginnen met de neiging om het mandje van de airfryer helemaal vol te proppen. Omdat het mandje maar een beperkte capaciteit heeft, kan het overladen ervan ertoe leiden dat je eten minder krokant wordt.
2. Niet voorverwarmen
Vaak vergeten we de airfryer voor te verwarmen. Net als een gewone oven heeft ook de airfryer even nodig om op te warmen. Het is cruciaal om dit te doen voor een gelijkmatig gegaard gerecht.
3. Niet omschudden
Een andere fout is het mandje niet halverwege schudden tijdens het koken. Door het mandje te schudden, zorg je ervoor dat het eten gelijkmatig gaart en heerlijk krokant wordt.
4. Onjuiste snacks gebruiken
Zorg ervoor dat de snacks die je kiest geschikt zijn voor de airfryer. Het werkt heel anders dan een frituurpan, dus alleen snacks die hier speciaal voor bedoeld zijn geven het beste resultaat.
5. Niet reinigen voor het eerste gebruik
Heb je net een nieuwe airfryer? Verwijder dan alle beschermmaterialen zoals piepschuim en plastic folie voordat je hem voor de eerste keer gebruikt.
6. Scherpe voorwerpen gebruiken
Gebruik geen metalen vorken of andere scherpe voorwerpen om je eten te controleren; dit kan de anti-aanbaklaag van het mandje beschadigen. Kies liever voor siliconen of houten gerei.
7. Airfryer te dicht bij de muur plaatsen
Zet je airfryer niet te dicht tegen de muur aan. Het gebruikt hete lucht, en als er onvoldoende luchtcirculatie is, kan dat leiden tot oververhitting.
8. Geen olie gebruiken
Hoewel de airfryer bekend staat om het gebruik van minder olie, kan een klein beetje toch nuttig zijn voor het beste resultaat. Het helpt de hete lucht te geleiden en voorkomt dat je eten uitdroogt.
9. Bakpapier gebruiken
Bakpapier lijkt misschien handig om het mandje schoon te houden, maar het kan de luchtcirculatie verstoren en zelfs brandgevaar opleveren. Het is beter om geen bakpapier te gebruiken.
10. Groente te fijn snijden
Groenten die te fijn zijn gesneden, kunnen door de luchtcirculatie rondvliegen of uitdrogen. Zorg ervoor dat je groenten in grotere, gelijkmatige stukken snijdt voor het beste resultaat.
Er zijn dus heel wat zaken om op te letten bij het gebruik van je airfryer om je kookervaring en het eindresultaat te verbeteren. Vermijd deze veelgemaakte fouten en je bent al op de goede weg.